*11-11-11 Cor du Buy

Geplaatst op zaterdag 26 november 2011 @ 02:41 , 434 keer bekeken

Cor du Buy

Cor du Buy (Amsterdam, 8 januari 1921Amstelveen, 11 november 2011) was een Nederlands tafeltennisser.[1] Hij werd negenmaal Nederlands kampioen in het enkelspel, achtmaal in het herendubbelspel en vijfmaal in het gemengd dubbelspel. Zijn carrière begon in 1937 toen hij als zestienjarige zijn eerste nationale titel in het enkelspel behaalde en duurde tot 1955, toen hij zijn negende titel behaalde.

Du Buy leerde tafeltennissen thuis op de keukentafel met partijtjes tegen zijn vader. In de oorlogstijd weigerde hij meerdere malen aan het NK mee te doen omdat hij de wedstrijden boycotte waarvan Joodse sporters waren uitgesloten. Zijn palmares zou waarschijnlijk nog groter zijn geweest. In de jaren veertig en vijftig was Du Buy lange tijd onverslaanbaar en was hij de beste in zijn sport. Hij speelde demonstratiewedstrijden waarin hij partijen won die hij zittend in een stoel speelde, terwijl zijn tegenstander vrij mocht rondlopen.

Op achttienjarige leeftijd richtte Du Buy in 1939, als HBS-student, zijn eigen firma 'Cor du Buy' op. Hij importeerde tafeltennisballetjes, stempelde zijn naam erop en verkocht die aan sportwinkels. Na de oorlog maakte zijn broer Jaap de firma in tafeltennistafels en andere tafeltennisattributen groot en werd het merk Cor du Buy een begrip. In 1979 werd de fabriek verkocht, in 1981 volgde het faillissement.

Du Buy had samen met zijn zoons Cor jr. en Micheal een tennispark in Bergen met de naam De Bedriegertjes, vernoemd naar de voormalige speeltuin die op deze plek lag. Hij verkocht dit later en keerde samen met zijn vrouw terug naar Amsterdam. Du Buy werd benoemd tot bondsridder en erelid van de NTTB.

bron: Wikipedia


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: